GÖZLEMEVİ

AKA Koleji Güneş ve Uzay Gözlemevi, ülkemizde ilk ve orta dereceli okullar bünyesinde yer alan birkaç gözlemevinden birisidir

Gözlemevinde her kademedeki öğrencilerimizin uzayın görkemli büyüklüğünü en yakın yıldızımız Güneş’i, gezegenleri, Güneş Sistemini, doğal ve yapay uyduları, göktaşı yağmurlarını, yıldızları, ölen yıldız kalıntılarını, yıldız doğum bölgelerini ve daha birçok gökyüzü cismi ve olayını gözleyerek, inceleyerek öğrenme fırsatı bulurlar.Gök bilimi eğitimi ile gökyüzü, gök cisimlerinin görünen hareketleri ve mevsimler; Güneş ve Güneş Sistemi; yıldızlar ve tüm evren hakkında bilgi verilmektedir. Böylece öğrenciler uzayı, çağın gerektirdiği biçimde öğrenerek belki de yakın geleceğimizin garantisi güçlü bilim adamlarımız olma yolunda ilk adımlarını atarlar.Astronomi eğitimi almış kişilerin hayata bakış açılarında olumlu gelişmeler görüldüğü bilimsel bir gerçektir. Böylelikle yeni yetişen gençlerimiz çeşitli yanlış inançlardan (yıldız falı, ufo, deprem…) arınmış, daha bilinçli bireyler olarak hayata atılırlar.

Astronomi eğitimi, yalnız öğrenciler için değil gözlemevinin bulunduğu bölgede görev yapan eğitimciler, veliler ve çevre halkının da hizmetine sunulmasıyla birlikte hem eğitim hem de toplumsal bilinçlendirme çerçevesinde herkese fayda sağlamaktadır. Gözlemevleri uzaya açılan bir pencere olup, yalnız gök bilimi için kullanılan bir laboratuar olmanın ötesinde başta fizik ve matematik olmak üzere, tüm eğitim alanlarında kullanılabilen bir laboratuardır.

Gök bilimi eğitimin gerek ders çerçevesinde yapılan çeşitli görsel ve işitsel sunumlar ile gerekse kulüp çalışmalarında öğrencilerin ilgi ve becerilerini gösterebileceği maketler, posterler, bilimsel projeler hazırlayarak; uzay kampı, ulusal gözlemevleri, yıldız evleri gibi yerlere geziler düzenleyerek daha etkin olması sağlanmaktadır.

Teleskop

• Meade LX200GPS Schmidt-Cassegrain model
  • Çapı 305 mm odak oranı f/10, f/6,3
  • Autostar ll ile el kontrolünün yanında teleskobun içindeki bilgisayarla da kontrol yapılabilir. Bilgisayar hafızasında 145.000 gök cismi kayıtlı olup bu cisimler hakkında bilgi verebilme özelliğine sahip, otomatik yönlendirme ve takip yapılabilen tam otomatik bir teleskop.
  • GPS sistemi sayesinde uydularla bağlantı kurarak bulunduğu yerin enlemini, boylamını ve yüksekliğini tespit edebilmektedir.
  • Güneş, Gezegen, Yıldız, Nebula, Galaksi Gözlem Fitreleri
  • Otomatik Astronomik Terimler Sözlüğü
  • Azami yakınlaştırma: 750

Kubbe
Ash-dome model 309 cm çapında yarı otomatik kubbe.
Kubbe, yarım küre olup yaklaşık 30 derecelik üste ve alta açılan çift kapaklı yarık mevcuttur. Bu kapakların üste açılanı motorlu olup otomatik açılır, diğeri ise makaralıdır. Kubbenin çapı 309 cm olup 360 derece sağa veya sola döndürülebilir.
Kubbelerin astronomik gözlemlere katkısı teleskopun alıcısının sadece gözlenen cismin ışığını alması, çevredeki ışık kirliliğinden en az etkilenmesini sağlar.

Koordinat Bilgileri

• 11.02.2017    Parçalı Ay Tutulması
  • 07.08.2017    Kısmi Ay Tutulması
  • 31.01.2018 Tam Ay Tutulması

Not: Tutulmalar farklı bölgelerde(ülkeler) farklı (halkalı, parçalı, kısmi veya tam) şekilde gerçekleşebilir. Bu tarihler sadece İstanbul’dan görülebilen olanlarıdır.
Bu tarihlerde başka tutulmalar da gerçekleşecektir. Fakat İstanbul’dan izlenemeyecek olanlar bu listeye girmemiştir.

Gezegen Geçişleri

• 06.06.2012    Venüs Geçişi